Hilla Skincare - model met BASE dagcrème
Huidverzorging

Moet ik iedere dag mijn huid reinigen?

Te moe om na een lange dag (of juist korte nacht) je gezicht nog goed te reinigen? We’ve been there.

Daarom, voor eens en altijd: hoe belangrijk is het nou écht?


Het reinigen van de huid een van de belangrijkste stappen voor een goede verzorging van de huid. Een niet-gereinigde huid is eigenhandig verantwoordelijk voor vele onzuiverheden, een doffe uitstraling en een verminderde werking van jouw verzorgingsproducten.

 

Vuil?
Iedere huid wordt vuil. Óok als je geen make-up draagt. Gedurende de dag wordt jouw huid namelijk blootgesteld aan verontreinigende deeltjes uit de lucht, zoals sigarettenrook, uitlaatgassen, maar ook zweet, talg en vuil dat je met je vingers overbrengt bij het aanraken van je gezicht. Al deze dingen stapelen zich op en vormen een soort “laagje” op de huid.

Als dit laagje blijft zitten dringt het de poriën binnen en gaan deze verstoppen. Het “laagje” zelf zorgt er ook nog eens voor dat de huid er minder fris uit ziet. Erg jammer, en super gemakkelijk te voorkomen!

 

Hoe vaak zou ik moeten reinigen?
Reinig je gezicht áltijd na een work-out en daarnaast sowieso 1x per dag (ochtend of avond). Je zult merken dat je huid er frisser uit zal gaan zien én voelen.

  • Reinigen in de avond: dan verwijder je (eventuele) make-up, talg, zweet en vuil van buitenaf
  • Reinigen in de ochtend: dan verwijder je het vuil dat de huid tijdens de nachtelijke herstelperiode zelf naar de oppervlakte heeft gebracht.

 

Welk product kan ik het beste gebruiken?
Er zijn verschillende soorten producten om het gezicht te reinigen. Gebruik daarnaast deze vuistregel als houvast: als je voelt dat jouw huid trekkerig voelt na het reinigen, dan gebruik je waarschijnlijk een te agressief product. Let er bijvoorbeeld op dat het product bij voorkeur geen parfum (alcohol), sulfaten of zeep bevat.

  • Heb je een droge huid? Zoek dan naar producten met shea boter of glycerine, om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Een reinigingsmelk is vaak geschikt, omdat deze het natuurlijke vetlaagje van de huid in stand houdt.
  • Heb je een vette huid? In veel gevallen is een face wash/foam dan een goede keuze. Deze verwijderen, naast het vuil, namelijk wél het vetlaagje.  Deze producten zijn vaak iets agressiever dan een reinigingsmelk, maar zijn ook vaak beschikbaar in mildere varianten die geschikt zijn voor een gevoelige huid.

 

Reinigen met water?
Je huid “reinigen” met water kan (helaas) niet. Vet, of talg, kan namelijk niet oplossen in water.

    • Zelf checken of water voldoende is? Vul eens een glas met een klein laagje olie en voeg daar water aan toe. Het resultaat? Het meeste water zal gewoon op de olie blijven drijven. Doe je hier echter een scheutje afwasmiddel bij, dan zul je zien dat de olie en het water zich met elkaar gaan mengen. Het “afwasmiddel” in dit voorbeeld is de cleanser die je gebruikt om de huid te reinigen. Deze cleanser zorgt er voor dat onzuiverheden en talg oplossen en je de huid daadwerkelijk reinigt.

En, breng pas ná het reinigen van de huid jouw dagcrème op. Nu de huid schoon is kan deze de werkende stoffen veel beter opnemen en heb je er dus veel meer aan!

Meer lezen?