Bij Hilla benoemen we óók dat onze producten vrij zijn van deze stoffen. Daarom vinden we het belangrijk om bepaalde nuances en toelichting aan te brengen bij deze stoffen.
Sulfaten (SLS en SLES)
Sulfaten komen met name voor in ontvettende producten, zoals gezichtsreinigers, maar ook shampoo en afwasmiddel. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze stof kan zorgen voor een droge en geïrriteerde huid.
Waarom? Sulfaat heeft een zeer krachtige werking, waardoor het (naast vuil en vet) ook gedeelten van de opperhuid verwijderd. Daardoor is de huid sneller vatbaar voor ziektes en bacteriën. Door het verwijderen van de opperhuid droogt de huid uit en zal deze sneller gaan irriteren. Als reactie zal de huid meer talg aanmaken, waardoor de kans op wordt onzuiverheden verhoogd. Dus, toch een beetje mee opletten dus.
Parabenen
Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel zodat een product langer gebruikt kan worden. Parabenen komen voor in verzorgingsproducten, maar ook in medicijnen, voedsel of bijvoorbeeld verf. Er is grote controverse rondom parabenen.
Waarom? Er zijn onderzoeken die suggereren dat parabenen in verband kunnen worden gebracht met borstkanker. Dit effect is echter nooit bewezen. Er zijn daarnaast ook vele verschillende soorten parabenen, met (aangetoonde) verschillen in veiligheid. Enkele soorten parabenen zijn verboden en deze zal je dus sowieso niet tegenkomen. Dus, de échte gevaren zijn als het goed is al verbannen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kan je natuurlijk altijd alle parabenen uit jouw schoonheid ritueel verwijderen.
Siliconen
Siliconen zorgen voor een dunne, zachte laag over de huid en zorgen dat een product goed uitgesmeerd kan worden. Siliconen hebben zowel voor- als nadelen.
Waarom? Een voordeel is dat siliconen een beschermende barrière zullen vormen om de huid. Daarnaast zal het de huid er zacht en comfortabel uit laten zien én voelen. Een nadeel is echter dat dit de daadwerkelijke huidconditie verdoezelt. De huid ziet er na gebruik gezond uit, maar het heeft geen daadwerkelijk effect op de conditie van de huid gehad. Zo kan het zijn dat je na jaren gebruik van een crème met siliconen eigenlijk een hele slechte huid hebt.
Daarnaast zijn er meningsverschillen of het gebruik van siliconen de huid te veel af zou sluiten. Dus: gebruik je toch een crème met siliconen? Zorg er dan in alle gevallen voor dat je de huid goed reinigt om verstoppingen te voorkomen. Enne, laat je niet misleiden door enkel een zacht huidje.
PEG
PEG is een afkorting voor de stof Polythylene Glycol en werkt als een bindmiddel.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze stof niet goed is voor de huid en irriterend kan werken.
Waarom? PEG zorgt ervoor dat andere stoffen (te) gemakkelijk de huid binnen komen, zoals bijvoorbeeld bacteriën. Dit kan leiden tot irritaties. Daarnaast tast de stof de vochtbalans in de huid aan, waardoor het onbedoeld kan zorgen voor uitdroging of juist een vette huid. De conclusie? Toch even mee opletten dus, met name als je al een gevoelige huid hebt.
Minerale oliën
Minerale olie (ook wel: vaseline, petroleum) is een veelgebruikt, goedkoop product in veel verzorgingsproducten. Sinds enkele jaren wordt er gesproken over een “verslavend” effect bij het gebruik van producten met minerale oliën.
Waarom? Minerale oliën sluiten de huid af met een vet, beschermd laagje. Het is een stof die op de huid blijft liggen, waardoor de huid na een tijd zoveel vocht vasthoudt dat deze niet meer uit zichzelf het vochtgehalte zal reguleren. Daardoor wordt er weleens gesproken over een “verslavend” effect, omdat de huid uitgedroogd zal raken als je het product na langdurig gebruik niet meer aanbrengt. Het duurt vervolgens weer enige tijd voordat jouw huid weer uit zichzelf aan de slag gaat met het op peil houden van de vochtbalans. Het advies is dan ook om producten met minerale oliën alleen te gebruiken als dit noodzakelijk is (zoals bij grote temperatuurwisselingen op wintersport of na een flinke schoonmaakklus), en bij voorkeur slechts voor een korte periode.